Ιερόν Κελλίον Θείας Αναλήψεως

Ιερό Κελί Θείας Αναλήψεως

Ιερόν Ιβηρίτικον Κελλίον Θείας Αναλήψεως γνωστό και ως «Κουκουναριά» η «του Νταβίλα» βρίσκεται στην περιοχή των Καρυών σε ευθεία απόσταση 300μ. από το κέντρο, στα υψώματα νοτιοδυτικά του οικισμού επί του κύριου οδικού άξονα Καρυών – Δάφνης. Το ιερό Ιβηρίτικο κελλί αφιερωμένο στην Ανάληψη του Χριστού στις Καρυές Αγίου Όρους οικοδομήθηκε το 1872 σύμφωνα με εντοιχισμένη επιγραφή που φέρει.

Οι κτήτορες του κελλίου ήταν Ρώσοι μοναχοί. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες μετά την αποπεράτωσή του η συνοδεία που διέμενε το εγκατέλειψε και εγκαταστάθηκαν σε αυτό Έλληνες μοναχοί. Στα τέλη του 20ου αι. στο κελλί διέμεναν ο Ιερομόναχος Βαρθολομαίος και ο μοναχός Διονύσιος οι οποίοι ασχολούνταν με την καλλιέργεια καλλωπιστικών φυτών (καμέλιας – γαρδένιας). Μετά το θάνατο του δεύτερου το 1993 και την απόσυρση του πρώτου στην Ιερά Μονή Ιβήρων λόγω γήρατος, το κελί εγκαταλείφθηκε από το έτος 2001 έως και το 2004.

Στο Ιερόν Ιβηρίτικον Κελλίον Θείας Αναλήψεως σήμερα εγκαταβιώνει ο πατέρας Ιάκωβος όπου σαν εργόχειρό του έχει την παραγωγή, επεξεργασία και συσκευασία αρωματικών βοτάνων. Με μεράκι και σεβασμό καλλιεργεί τα βότανα με παραδοσιακό τρόπο χωρίς φυτοφάρμακα και άλλου είδους χημικά. Η ενασχόληση του μοναχού Ιάκωβου με την καλλιέργεια αρωματικών φυτών δημιουργεί μια μικρή παράδοση σε σχέση με το εργόχειρο των οικιστών του κελλίου που σταδιακά αρχίζει να το χαρακτηρίζει.


ΠΡΟΪΟΝΤΑ